Selecteer een pagina

RESONANCE

Verbeeldingskracht

voor verandering

Ben je als organisatie scenario’s aan het ontwikkelen voor een nieuwe koers, zit je midden in een transitie of adviseer je anderen op het gebied van futurizing? Dan herken je dit vast: scenario’s blijven vaak hangen in het rationele. We kunnen veel stappen plannen, maar hoe voelt het eigenlijk voor de mensen die met deze toekomst worden geconfronteerd? En vooral: Hoe kunnen we dat inzicht gebruiken om onze toekomstvisies te versterken?

Toekomstherinneringen +  systemen

Met de workshop / het spel Resonance nemen we je mee in op maat gemaakte verhalen die niet alleen bedacht zijn, maar beleefd worden. Een tastbare herinnering aan wat nog moet komen. Wij noemen dat toekomstherinneringen: Je voelt niet alleen wat die nieuwe realiteit zou kunnen zijn, je leeft er even in en je speelt er mee. 

Daar voegen we systeemopstellingen aan toe – een methode om de relaties en dynamieken binnen complexe systemen bloot te leggen. Dit stelt je in staat om de onzichtbare krachten en emoties die keuzes en systemen drijven, te ervaren. Het is niet alleen een toekomst die je rationeel begrijpt, maar ook één die je emotioneel en relationeel doorgrondt. We zetten de collectieve verbeeldingskracht aan die aanwezig is in de groep.

Resonance is geen standaard workshop, maar een ervaring. Deelnemers werken al spelend niet alleen aan een toekomst op papier, maar aan één die echt resoneert met de mensen die haar zullen bewonen.

Benieuwd hoe dit voor jouw organisatie werkt? Neem contact op met Esther voor meer informatie of een vrijblijvend intake gesprek.

+31(6)53668941

Duur: 2 uur
Aantal deelnemers: >10
Doel:

  • Een fysieke representatie van het scenario
  • Een visualisatie van de gekozen richting
  • Ruimte maken voor onzichtbare, onvoorziene ontdekkingen
  • Inzicht in emotionele kant van het verhaal
  • Inzicht in relaties, verhoudingen en afhankelijkheden

Wie?

De systeemopsteller, Demian Burgenik is een zeer ervaren opsteller en coach die exact kan onthullen waar de drijfveren en barrieres zitten.

Esther Verhamme zorgt voor de storytelling en de verbeelding

    Rottereiland

    Een afgebakende ruimte is het eiland. Bij het betreden van het eiland word je burger.
    De verteller neemt je mee door de geschiedenis van het eiland, en zorgt dat je je thuisvoelt. De verteller brengt dilemma's naar voren waar de inwoners mee worstelen—soms zijn ze echt, soms gecreëerd door ons team. Zo word je uitgedaagd om na te denken over keuzes en gevolgen.

    Facilitator

    Dit is de opsteller. Hij beweegt zich rond het eiland en stelt de spelers vragen over hun keuzes en hun positie in het speelveld.

    Daarna begeleidt hij de spelers bij het afronden en evalueren. Wat is er gebeurd? Waarom denken we dat dat zo is gebeurd?

    Vervolgens gaat het team verder met de spelers aan de slag om stappen te formuleren die nodig zijn om onze bevindingen naar de echte wereld te vertalen. Wat houden we en wat laten we los?

    Speler

    Dit ben jij: Inwoner van dit eiland. Je kunt spelen als jezelf of ervoor kiezen om in een rol te spelen.

    De speler kan iemand zijn die bij de gemeente werkt, studeert, in een organisatie werkt of deel uitmaakt van een andere groep.

    Een diverse groep spelers is het meest effectief in het creëren van een inclusief verhaal.

    Hoe werkt het?

    • lIntake

    In overleg vertalen we het scenario dat je wilt ‘oefenen’ in een ervaring met beeld en geluid. We brengen alle actoren in kaart die een rol kunnen spelen. 

     

     

    • Workshop

    Tijdens de workshop stellen we de actoren uit het systeem op in de ruimte en onderzoeken samen de onderliggende verhoudingen en afhankelijkheden met behulp van de collectieve verbeeldingskracht. In de nabespreking bepalen we wat we willen behouden en wat we kunnen loslaten.

    • Visual

    Na afloop maken wij een visualisatie van de ervaring zoals we die met elkaar hebben beleefd. Deze kan worden meegenomen als referentiekader om het vervolgtraject in te gaan.

    Na afloop van de workshop is er een gezamenlijk beeld ontstaan.

     

     

    • Next

    In een vervolgsessie (optioneel) gebruiken we backcasting om de toekomstscenario’s te linken aan de ervaring in de workshop en het nu.

    En kunnen we concrete stappen gaan definiëren om de gewenste toekomst realiteit te maken.

    Hierin werken we graag samen met ervaren organisatie adviseurs en service designers.

     

     

    Case: Rotterisland

    Rotterisland, een scenario voor een expertsessie bij de Hogeschool van Rotterdam WDKA. Stel, we zijn de bewoners van een eiland nadat we Nederlands grotendeels hebben moeten teruggeven aan het water. Hoe gaan we om met een noodscenario en wat kunnen we hiervan leren?  

    We ‘leven op ons eiland en oefenen hoe we zouden omgaan met het dilemma: Als het voedsel opraakt, verstoren we dan het ecosysteem door het eiland te verlaten en op zoek te gaan naar voedsel of laten we de natuur op zijn beloop?

    Voorbeeld van inzichten tijdens de sessie:

    “Het is heel goed om niet direct in de actiemodus te gaan, maar even de tijd te nemen om met elkaar te verzinnen en oefenen hoe iets er uit zou kunnen zien. Zelfs als het een crisis is.”

     

    “Het was echt een intense ervaring, ik zat er helemaal in. En nu, na enkele weken denk ik er nog steeds aan.”